Un studiu extrem de interesant despre randamentul investițiilor în acțiuni oferă răspunsul la întrebarea ”merită să investești în acțiuni la bursă?”.
Acțiunile constituie o atracție pentru orice investitor. În același timp, nu poți să nu-ți pui întrebarea – în ce este mai bine să investești banii pe care i-ai acumulat sau pe care i-ai pus lunar deoparte? Și încă ceva – câți bani trebuie să economisești lunar pentru a putea să investești în acțiuni?
Unii ar spune că fără câteva mii sau zeci de mii de Euro nu poți să investești la bursă. În definitiv, ce broker ar recomanda o investiție de câteva sute de lei lunar?
Și totuși, un studiu realizat de cei de la Ziarul Financiar, o publicație românească de profil, vine și răstoarnă toate preconcepțiile legate de investițiile pe bursă.
Conform studiului, 100 de lei lunar investiţi la BVB – Bursa de Valori București structura indicelui principal BET al Bursei de Valori Bucureşti din decembrie 1998 şi până în octombrie 2022, înseamnă astăzi 252.300 lei.
În aceeași perioadă de timp, dacă ai fi pus acești bani la ”saltea”, fără să îi investești în niciun titlu sau acțiuni, ai fi avut azi 30.000 de lei. Departe de randamentul acțiunilor, așa e?
Dar dacă i-ai fi depus la bancă? Ei bine, dacă ai fi depus la bancă într-un cont de economii suma de 100 de lei lunar din 1998 până acum, ai fi avut astăzi 60.000 de lei.
Cu alte cuvinte, suma de 100 de lei investită lunar a adus câştiguri de opt ori mari mari decât „economiile“ la saltea.
Mai mult, investițiile în BVB au performat mai mult decât cele similare în indicele american S&P 500 a adus 159.000 de lei iar în acţiuni din MSCI World Total Return circa 121.000 de lei, potrivit celor mai recente calcule realizate de BVB.
Așadar, merită să investești la bursă? Se pare că da, mai ales dacă investești într-un indice principal, care aduce un randament destul de bun, cu riscuri mai mici decât dacă ai investi într-o singură companie.
Alte investiții care merită a fi discutate, din punct de vedere al riscurilor scăzute, sunt investițiile în metale prețioase. Aurul în special reprezintă o investiție căreia i-a crescut valoarea în ultima perioadă, și datorită contextului destul de complicat din regiune.
Cu toate acestea, dacă este să întrebăm antreprenorii, cu siguranță ne-ar răspunde că singura investiție care merită este o afacere care devine din ce în ce mai profitabilă. Înființarea unei societăți comerciale costă în jur de câteva sute de lei, iar de acolo cerul reprezintă limita, iar imaginația, abnegația și spiritul antreprenorial sunt avantajele care fac diferența dintre o afacere profitabilă și una care va stagna.
Cu siguranță, există încă un factor care face diferența: capitalul. Necesarul investiției în orice afacere poate fi reprezenta destul de mult, iar pentru un antreprenor la început de drum un capital de câteva mii de euro este uneori un obstacol de netrecut.
Aici intervine Claret Credit, care vine în sprijinul antreprenorilor cu un pachet de credit pentru antreprenori. Acesta este mai mult decât necesar tuturor celor care doresc să înceapă o afacere sau să-și dezvolte afacerea în continuare.
Cu creditul antreprenor de la Claret tot ce trebuie să știi este că suma de bani disponibilă depinde doar de planul de afaceri – un plan de afaceri solid, o idee de business profitabilă, va face ca această sumă să fie mai mare. Suntem deschiși ideilor antreprenoriale și ne dorim ca prin parteneriatul pe care îl realizăm cu cei care apelează la noi să ajutăm afacerile să înflorească.
Dacă aveți întrebări despre cum cum obții un credit pentru afacerea ta, vă recomandăm să citiți articolul din link. Veți afla mai multe despre avantajele creditului antreprenor, dar și pentru ce credit să optezi într-o anumită fază a dezvoltării afacerii tale.