Cum să afli dacă locuința ta este rezistentă la cutremure

De: Claret Credit

Cutremurele au reprezentat dintotdeauna o adevărată amenințare, însă oamenii au intrat din nou în alertă în urma cutremurului devastator din Turcia care s-a produs în luna februarie a acestui an și a omorât peste douăzeci de mii de oameni și a lăsat sute de mii fără cămin.

În ceea ce privește trecutul României referitor la cutremure, unul dintre ele fiind cel din 4 martie 1977, care a distrus un număr foarte mare de case și a ucis și rănit peste o mie de oameni, românii caută soluții pentru a preveni astfel de evenimente și sunt dispuși să investească mai mulți bani în case și clădiri rezistente la cutremure.

Pentru a face asta, trebuie să se asigure că structurile locuințelor lor îndeplinesc anumite criterii.

Structura și fundația

Un prim aspect de luat în calcul este ca structura și fundația să fie puternice, stabile, simetrice și să incorporeze planșee de beton monolit. Strategia ar trebui să fie următoarea: dacă un cutremur eliberează energie și împinge o clădire într-o direcție, clădirea trebuie să împingă în direcția opusă. Prin urmare, este important ca fundația să fie stabilă și ridicată deasupra solului. Ca urmare, dacă fundația se mișcă în timpul unui cutremur, dispozitivul de izolare seismică va vibra și structura va rămâne stabilă. Protecția oamenilor este garantată dacă fundația este construită corect, adică dacă poate rezista forțelor seismice.

Materialele folosite

Al doilea pas este să afli ce materiale s-au folosit la construirea casei/imobilului. În România sunt mai puțin întâlnite, însă casele pe structură metalică se dovedesc a fi rezistente, iar asta se datorează elasticității profilelor metalice. În plus, acest tip de case se pot construi într-un timp foarte scurt față de structurile clasice pe zidărie.

Lemnul este unul dintre materialele cele mai căutate pentru construirea unei case datorită elasticității naturale și a capacității de a absorbi mai bine șocurile față de zidăria clasică și poate face față unui cutremur până la 8 grade pe scara Richter. Un plus al caselor din lemn este faptul că sunt mai ușoare și necesită o fundație mai simplă, ceea ce înseamnă că se investesc si mai puțini bani în proiect.

Statistic vorbind, betonul ar fi unul dintre cele mai rezistente materiale pentru construit, însă problema în acest caz este că în timp se fisureaza și astfel scade rezistența. În plus, locuințele din BCA împiedică răspândirea incendiilor, acesta având cel mai ridicat grad de rezistență la foc dintre toate materialele de construcție.

Înălțimea casei/imobilului

Un alt aspect de luat în calcul este înălțimea casei sau a blocului în care locuiești. Cele mai sigure și stabile clădiri s-au dovedit a fi cele cu mai puțin de 6 etaje, în timp ce altele de peste 6-10 etaje pot fi mai vulnerabile în astfel de momente, însă nu este o regulă generală. Majoritatea cutremurelor sunt de suprafață și pot afecta structurile rigide, inclusiv cele cu parter și un singur etaj. În România, clădirile care pot reprezenta un factor de risc sunt blocurile cu regim mare de înălțime, în special cele care au trecut prin cutremurul din 1977 și au rămas afectate în urma lui.

Blocurile noi însă, chiar și cele de peste 10 etaje, sunt rezistente și sunt proiectate să facă față unui astfel de dezastru. Bineînțeles, aici contează și calitatea materialelor folosite, implicarea personalului calificat și execuția.

Spații comerciale sau parcări la parter

Un lucru de luat în calcul când vine vorba de siguranța clădirii în cazul unui cutremur, este dacă la parter există magazine sau garaje. Acestea pot da naștere la fenomenul de parter flexibil, mai exact păstrarea spațiului fără pereți la parter pentru a amenaja o parcare sau un spațiu comercial.

Anul de construcție

Contează anul în care a fost construit imobilul? Conform specialiștilor în domeniu, de la cutremurul din 1977 până în prezent, românii sunt mult mai bine pregătiți și protejați. Clădirile construite după acea perioadă, în special cele proiectate după normele introduse în anul 2004, oferă un grad de protecție mai mare. Bineînțeles, și aici contează ca execuția să fie calitativă și conform normelor. Multe firme de dezvoltatori fac economie la materiale pentru a fi cât mai profitabili și pentru a livra cât mai rapid. Un mod de a verifica acest aspect este să se analizeze rezistența construcției în timpul lucrărilor pentru a verifica dacă se îndeplinesc normele de rezistență și de calitate.

Forma clădirii

Un ultim aspect de luat în calcul când vine vorba de rezistența unei clădiri la cutremure, este forma acesteia. Clădirile care au o formă regulată, cum ar fi dreptunghiurile simple și cele cu forme pătrate, vor fi în general mai sigure decât clădirile în L sau forme mai complicate. Asta se întâmplă din două motive principale, clădirile pătrate și dreptunghiulare simple sunt deosebit de ușor de proiectat, analizat și construit. Acest lucru scade șansele de eroare umană în oricare dintre acești pași. În al doilea rând, apariția colțurilor de reintrare în forma clădirii pot duce la concentrații de tensiuni care pot provoca defecțiuni localizatie în structura ei.

Așadar, cine dorește să achiziționeze un apartament într-un bloc sau o casă care să le aducă siguranță în caz de cutremur, trebuie să ia în calcul caracteristicile descrise anterior, și anume: materialele folosite, execuția, numărul de etaje, anul de construcție, dar și forma imobilului.

Pentru cine visează la o locuință rezistentă la cutremure, care să îndeplinească toate standardele de siguranță, Claret Credit oferă posibilitatea unui credit ipotecar oricui este pregătit să facă acest pas.

Solicită un credit

    Datele tale de contact:

    Mesaj


    Sunt de acord cu prelucrarea datelor în scop publicitar/ de marketing

    Postări asemănătoare