Educația financiară joacă un rol foarte important în formarea tinerilor din ziua de azi. Mulți dintre aceștia nu cunosc acest concept de educație financiară și nu consideră necesară învățarea și aplicarea acesteia. Potrivit anumitor surse, România înregistrează cel mai mic grad de educație financiară din Uniunea Europeană. Acest lucru este îngrijorător, întrucât alfabetizarea financiară începând cu cele mai mici vârste este esențială pentru a permite dezvoltarea pe termen lung a piețelor financiare.
În contextul actual, educația financiară reprezintă o necesitate acută. Criza financiară cu care ne confruntăm este o problemă uriașă, mai ales pentru cei care nu au economii puse deoparte. Educația financiară nu se aplică doar traderilor și investitorilor. Cunoștințele acumulate în domeniul financiar vor reprezenta un real ajutor pentru luarea deciziilor de ordin financiar.
Educația financiară începe de acasă de la cele mai mici vârste. Copii trebuie să învețe importanța gestionării banilor, pentru a cunoaște modalitatea cea mai eficientă prin care să cheltuie și să economisească banii pentru viitor. Educația financiară la copii este un aspect care nu trebuie neglijat. Acest subiect trebuie abordat de la o vârstă fragedă, pentru ca cel mic să conștientizeze că banii se obțin prin muncă și trebuie cheltuiți cu chibzuință.
Ce este educația financiară?
Educația financiară reprezintă modalitatea cea mai eficientă prin care o persoană poate învăța cum funcționează gestionarea banilor, cum trebuie să îi administreze și cum trebuie să îi cheltuie. De cele mai multe ori, tinerii care se mută la casele lor și devin independenți financiari nu au cunoștințele necesare de educație financiară și ajung în imposibilitatea de a-și face ecnomiile necesare pentru o vacanță sau pentru alte lucruri.
Educația financiară te învață cât să cheltui și pe ce, când trebuie să economisești, când, dacă este necesară aplicarea pentru un credit de nevoi personale și unde ar trebui să îți investești economiile. Prin educație financiară, tinerii pot înțelege mai bine anumite concepte legate de economie, finanțe și anumite aspecte mai complexe, precum investițiile și tranzacționarea la bursă.
Prin educație financiară tinerii pot învăța termeni precum credit de consum, inflație, credit imobiliat, plăți fără numerar, investiție, asigurarea și multe altele. Banii sunt făcuți ca să circule, însă atunci când avem sume mari de bani tindem să îi cheltuim pe lucruri irelevante. De aceea, este esențial să beneficiem de educație financiară pentru a cunoaște modalitatea cea mai eficientă prin care să ne gestionăm economiile.
Importanța educației financiare se poate observa cel mai bine în momentele dificle din punct de vedere financiar. Atunci când ne confruntăm cu o criză financiară, cei mai mulți dintre oameni nu știu cum să economisească și se trezesc în situația de a fi incapabili de a-și plăti ratele la timp sau facturile la curent sau apă. Cei care au beneficiat de educație financiară știu cum să-și gestioneze banii cu calm, eficient și au capacitatea de a conștientiza contextul financiar în care se află. Persoanele care dețin cunoștințele necesare de educație financiară știu cum să ia decizii corecte și raționale, atunci când ne confruntăm cu o criză financiară.
De ce este importantă educația financiară?
Educația financiară este importantă din mai multe aspecte:
– Nu vei mai sta cu grija banilor și te vei putea concentra pe ceea ce contează cu adevărat în viață
– Vei putea să pui niște economii deoparte, pentru ca atunci când ajungi la bătrânețe să nu depinzi de o pensie
– Nu vei rămâne fără niciun ban din salariu cu două săptămâni înainte de a primi banii pentru luna care urmează
– Nu depinzi de un salariu
– Vei putea să devii independent din punct de vedere financiar de la o vârstă fragedă
– Vei putea lua cele mai bune decizii financiare, întrucât ai cunoștințele necesare în acest domeniu
– Vei ști când să apelezi la instrumentele de creditare, pentru a avea numai beneficii. Vei putea decide când să apelezi la o soluție de creditare pentru satisfacerea nevoilor financiare.
– Educația financiară te ajută ce înseamnă planificare financiară și cum să îți organizezi finanțele și viitorul
– Educația financiară ajută la formarea adulților cu un comportament financiar responsabil, iar asta are impact asupra întregii societăți
Cei care beneficiază de educație financiară au șanse mari să aibă success în viață.
Educația financiară pornește de acasă. Părinții sunt cei care trebuie să-i învețe pe copii pentru prima dată ce înseamnă gestionarea banilor și cum economisind sume mici de bani vor putea reuși să devină independenți financiar. Însă, înainte de le oferi copiilor tăi o educație financiară, trebuie să te asiguri și tu că ai toate noțiunile de bază pe care să le dai mai departe.
Educația financiară este la fel de importantă ca orice aspect din viață. De ce să nu acorzi importanța necesară acestei educații? Prin educație financiară poți duce un trai stabil din punct de vedere financiar și vei putea oferi familiei tale și ție tot ceea ce își doresc.
Educație financiară – profită de consultanța financiară oferite de Claret Credit
Educația financiară reprezintă un aspect foarte important din viața oricărei persoane.
Claret Credit reprezintă un IFN de încredere care îți poate oferi consultanță financiară în vederea alegerii creditului care ți se potrivește. Consultanța financiară este importantă, întrucât prin intermediul acestui serviciu ai posibilitatea de a alege cea mai bună ofertă de împrumut din punctul de vedere al costurilor, termenelor și dobânzilor. Echipa Claret Credit te va îndruma să iei cea mai bună decizie, având experiența necesară în acordarea creditelor.