Ești antreprenor sau ești pe cale de a deveni unul? Ai o afacere grozavă în minte sau poate deja o ai în derulare și ești gata să duci lucrurile la nivelul următor? Felicitări! Ești pe drumul cel bun în antreprenoriat.
Cu toate acestea, prima întrebare pe care ți-o pui este – ce opțiuni de finanțare a afacerii am? De unde fac rost de fondurile necesare pentru a o porni sau pentru a o dezvolta? Și, pe măsură ce te aventurezi mai adânc în lumea antreprenoriatului, vei descoperi că finanțarea reprezintă oxigenul pentru afacerea ta – este esențială pentru creștere. Și, înainte de a te arunca în oceanul de opțiuni financiare, e crucial să știi cât oxigen îți trebuie. Iar aici suntem deja în punctul în care ”chiar ai nevoie de finanțare?” este depășit de mult.
Vorbim despre a-ți cunoaște afacerea, de a avea un plan solid de business care să identifice nevoia de finanțare și opțiunile care există în acest moment: câți bani îți trebuie, pentru ce anume și cum ar putea acești bani să te ajute să crești.
Opțiuni pentru finanțarea afacerilor
Există diferite căi prin care poți atrage finanțare – unele tradiționale ca împrumuturile bancare, altele mai moderne așa cum este crowdfunding-ul. Aceasta va face subiectul unui articol separat.
Lumea financiară nu mai e demult doar despre bănci. Platformele de fintech și finanțarea alternativă au revoluționat modul în care afacerile accesează fondurile. Este un fel de revoluție tehnologică în finanțare, oferind soluții rapide, flexibile și adesea mai puțin birocratice.
Dar să fim sinceri: chiar și cu cele mai cool instrumente fintech, nu vei ajunge departe fără o pregătire temeinică. Este ca și cum ai merge la un maraton fără antrenament. Vorbim aici despre a-ți pune la punct planul de afaceri, a ști să te prezinți în fața investitorilor și a fi gata de negocieri.
Finanțare personală
- Economii: Utilizarea propriilor economii este o modalitate de a evita datoriile și de a menține controlul total asupra afacerii. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, necesarul de finanțare a afacerii sau a ideii de afaceri depășește nivelul economiilor personale.
- Împrumuturi de la familie și prieteni: Această opțiune poate fi avantajoasă datorită flexibilității și intră aproape în aceeași categorie cu economiile personale. Dar câți prieteni ai care să fie dispuși să-și riște economiile proprii pentru a investi într-o idee de afaceri pe care de multe ori nici nu o înțeleg pe deplin?
Surse guvernamentale
- Granturi: Există o varietate de programe guvernamentale care oferă granturi nerambursabile pentru anumite tipuri de afaceri sau proiecte. Deși din ce în ce mai puțin disponibile afacerilor din zonele urbane, sau din ce în ce mai puțin disponibile pentru toate industriile, fondurile europene reprezintă în anumite cazuri o opțiune de finanțare pentru afacerile românești.
- Subvenții: Subvențiile pot constitui la rândul lor un sprijin financiar pentru anumite costuri, cum ar fi achiziția de echipamente sau crearea de locuri de muncă. Cu toate acestea, ele nu-ți oferă un avantaj competitiv, întrucât sunt acordate tuturor antreprenorilor aflați în aceeași situație cu tine.
Instituții financiare
- Credite bancare: Creditele bancare oferă acces la sume mai mari de bani, dar pot fi dificil de obținut, mai ales pentru afacerile la început de drum. Mai mult, creditele bancare au anumite dezavantaje, în special atunci când ne uităm la comparația cu creditele de tip nebancar.
- Linii de credit: Liniile de credit oferă flexibilitate mai mare, permițând antreprenorilor să împrumute bani pe măsură ce au nevoie, plătind dobândă doar pentru ce au retras, nu la toată suma disponibilă. Un instrument financiar recomandat în acest caz este linia de credit revolving, o opțiune de finanțare pe care o avem și noi în portofoliul de produse financiare Claret.
- Creditele nebancare: Creditele nebancare sau creditele de tip IFN, oferă o oportunitate celor care au fost respinși de instituțiile financiare clasice. Accesibilitatea acestor credite și faptul că între avantajele creditelor de tip IFN se numără și faptul că analiza solicitantului se face nu numai pe baza istoricului negativ, ci și pe baza perspectivelor de dezvoltare, dar și a situațiilor care au condus antreprenorul în postura de a solicita finanțare, face din creditele non-bancare o opțiune de luat în considerare atunci când cauți să îți finanțezi afacerea.
Investitori privați
- Business angels: Aceștia sunt investitori individuali care investesc sume mici în afaceri aflate la început de drum. Avantajul cel mai menționat este că în anumite cazuri investitorul acționează și ca un mentor pentru antreprenorul aflat la început de drum. Dezavantajul este că investitorul va cere de cele mai multe ori un procent destul de mare din afacere în schimbul unei finanțări.
- Capital de risc: Fondurile de capital de risc investesc sume mai mari în afaceri cu potențial de creștere ridicată. Totuși, ca și în cazul business angels, accesul la astfel de capitaluri este destul de redus.
Crowdfunding
- Platformele de crowdfunding permit antreprenorilor să strângă fonduri de la un număr mare de persoane fizice. Există destule platforme de crowdfunding care finanțează afaceri românești. Dezavantajul în cazul acestora este că trebuie să convingi un număr destul de mare de oameni care investesc de regulă sume mici de bani pentru ca fondurile strânse să aibă sens.
Finanțarea afacerilor este într-o continuă evoluție. Cu tehnologii noi care apar zilnic și schimbări în reglementări, important este să rămâi informat și pregătit pentru ce urmează.
Da, finanțarea business-urilor este destul de complexă și plină de provocări, dar cu informațiile potrivite și o atitudine proactivă, vei putea naviga prin această junglă cu încredere.
Nu ești singur în această călătorie. Există resurse, comunități și chiar acest blog pentru a te ajuta să te orientezi. Împărtășește-ți experiențele, întrebările și sărbătorește fiecare victorie, oricât de mică. Împreună, putem face ca această călătorie în lumea finanțării să fie nu doar fructuoasă, dar și o aventură pe care să o savurezi mai târziu, când vei fi obținut deja succesul!