Noțiunea de bonitate financiară este des întâlnită în domeniul economic, fiind importantă pentru cei care solicită credite bancare. Bonitatea financiară reprezintă nivelul de apreciere acordat unui agent economic de către o instituție bancară la solicitarea unui credit. Fie că vorbim de o persoană fizică sau de o persoană juridică, solicitarea de credite bancare sau nebancare este la ordinea zilei. Oameni simpli sau companii au nevoie de susținere financiară în anumite momente dificile, de aceea apelează la bănci sau la insituții financiare nebancare (IFN-uri). Un IFN de încredere, care stă la dispoziția tuturor cu împrumuturi necesare în momentele de criză, este Claret Credit.
Claret Credit este un IFN ce funcționează din anul 2013 și a fost înființat cu scopul de a acorda credite atât persoanelor fizice, cât și celor juridice. Poți beneficia de un credit ipotecar pentru a-ți lua casa visurilor tale sau poți lua un credit de nevoi de personale. Poți folosi banii pentru a depăși o situație de criză sau pentru a redecora locuința.
În doar 3 pași simpli poți beneficia de un credit cu garanție imobiliară:
1. Alege suma potrivită – Suma minimă de care puteți dispune este de 5.000 lei.
2. Aprobare rapidă – Noi analizăm dosarul și primești aprobarea în cel mai scurt timp.
3. Intră în posesia banilor – Vom vira suma de care ai nevoie în contul tău.
Claret Credit stă la dispoziția ta cu credite rapide, care să te ajute să depășești o situație de criză, din punct de vedere financiar. În continuare, vom discuta despre ce înseamnă bonitatea financiară și cum te poate afecta atunci când vrei să contractezi un împrumut.
Bonitate financiară – importanță
Bonitatea financiară reprezintă un criteriu important în acordarea creditelor bancare. Atunci când se acordă credite bancare, credibilitatea reprezintă un element esențial în acordarea unui credit. Clientul trebuie să dovedească că este capabil să-și plătească ratele la timp, iar asta se face printr-o analiză complete a situației financiare.
Atunci când o persoană depune cerere pentru un împrumut, banca își asumă un risc, care este diminuar printr-o analiză atentă a debitorilor. De asemenea, bonitatea oferă o reducere a riscului de credit, oferind și o imagine mai clară asupra clientului și a nivelului de nesiguranță suportat de bancă.
Conform lui Florin Buhociu, bonitatea reprezintă „performanţa financiară a agentului economic care atestă încrederea pe care acesta o inspiră băncii în momentul solicitării unui credit, de a restitui la scadenţă creditele contractate împreună cu dobânzile aferente”.
În momentul în care o persoană dorește un credit bancar, acestuia îi se face o apreciere a capacității de rambursare a creditului de către client. Bonitatea se referă la capacitatea clientului de a-și achita la timp și integral obligațiile datoriei (credit și dobânzi).
Bonitatea financiară este determinată pe baza anumitor criterii:
– Analiza fluxului de numerar
– Evaluarea riscului de afaceri
– Evaluarea managementului
– Colectarea informațiilor despre client
– Evaluarea sustenabilității financiare, sistem bazat pe rapoartele financiare ale clientului
De asemenea, pe lângă capacitatea de plată integrală la timp, la evaluarea bonității se vor analiza și alte aspect:
– istoricul plăţilor (încadrarea în termen, numărul zilelor de întârziere la plata creditelor contractate, penalizări, dacă este cazul);
– continuitate în activitate;
– popriri, creanțe de recuperat, dacă există;
– datorii bugetare;
– rambursări anticipate;
– schimbări în business plan;
– imaginea publică
– mențiuni în Centrala Incidentelor de Plăţi
De asemenea, bonitatea clientului este luată în considerare atât de bănci, cât și de IFN-uri. Cele din urmă trebuie să analizeze măcar câteva din multiplele aspecte ce intră în indicatorul numit bonitate. Banca sau IFN-ul trebuie să se asigure că persoana care depune cerere pentru un credit are posibilitatea financiară de a returna banii la timp.
Banca sau IFN-ul pot cere informații suplimentare de la Biroul de Credite. Față de bănci, IFN-uri sunt mult mai indulgente în ceea ce privește istoricul negativ al unei persoane care depune cerere pentru un credit. Multe dintre bănci refuză să acorde refinanțare dacă ești în Biroul de Credite. Claret Credit pune preț pe nevoile personale ale fiecărui client, și nu vedem un impediment în a acorda credite, chiar dacă o persoană are un istoric negativ în Biroul de Credit.
La Claret Credit este posibilă o refinanțare dacă ești în Biroul de Credit. În cazul în care, ai un istoric negativ în ceea ce privește plata la timp a ratelor la bănci, vei avea un statut de rău platnic în Biroul de Credit, întrucât instituția are un sistem (scorul FICO) prin care acordă o notă fiecărui client sau potențial client al băncilor. Astfel, dacă ai un statut de rău platnic în Biroul de Credite, șansele de a obține un credit sau o refinanțare sunt foarte mici.
Bonitate financiară – vino la Claret Credit pentru finanțarea necesară
Bonitatea financiară este un criteriu esențial pentru majoritatea băncilor, însă IFN-urile sunt mult mai indulgente în această privință. Claret Credit este o instituție care vrea să ajute cât mai multe persoane să își îndeplinească visurile, oferindu-le posibilitatea să acceseze credite mult mai ușor, decât băncile.