Inflația – ce este și cum ne afectează?

De: Claret Credit0 Comentarii

Cu siguranță, termenul de inflație a căpătat o anumită notorietate în ultima perioadă, însă multe persoane nu cunosc semnificația acestui concept. În articolul de astăzi vă vom explica ce înseamnă inflația, câte tipuri de inflație există, cum se calculează și cum ne putem proteja economiile de inflație. De asemenea, vom discuta și cauzele care stau la baza acestui fenomen și care este contextul în care apare.

Claret Credit este un IFN de încredere ce își propune să ajute cât mai multe persoane să beneficieze de suportul financiar necesar pentru a depăși o perioadă dificilă din viața lor. Contractarea unui credit în timpul perioadei crizei economice poate reprezenta o idee excelentă, mai ales că în această perioadă valoarea bunurilor scade considerabil.

Claret Credit te poate ajuta cu diferite tipuri de credite, de la credite special pentru antreprenorii mici și mari care întâmpină dificultăți financiare, până la credite ipotecare care îți vor oferi susținerea necesară pentru a-ți construi propriul cămin.

Accesează chiar acum un credit ipotecar și vei beneficia de următoarele:

  • Avans minim de doar 15%
  • Finanțare până la 15 ani
  • Rate fixe lunare în lei
  • Consultanță financiară gratuită

Poți obține creditul în trei pași simpli:

  1. Alege imobilul dorit – Creditul se acordă pentru achiziția, construirea, reabilitarea, modernizarea, consolidarea sau extinderea unei locuințe.
  2. Aprobare financiară rapidă – Totul se întâmplă într-o singură zi: afli exact la ce sumă te încadrezi, încasezi banii și începi să cauți locuința visurilor tale!
  3. Te muți în casa nouă – După semnarea contractului de credit, dar și de ipotec, vei începe să plătești rate lunare fixe în RON pe perioada aleasă tot de tine.

Ce este inflația?

Inflația reprezintă un dezechilibru între cerere și ofertă. Este un fenomen dinamic care face referire la creșterile persistente ale nivelului unui indice de preț al bunurilor și serviciilor. Atunci când inflația crește, aceeași cantitate de bunuri nu va mai putea fi achiziționată cu aceeași sumă de bani. Astfel, valoarea acestei unități este mai mică decât înainte. La nivel global, majoritatea băncilor încearcă să țină sub control inflamația și să o mențină în limite acceptabile. Astfel, băncile din țările dezvoltate au drept scop menținerea ratei inflației între 2% și 3%.

Inflația – cauze

Inflația apare atunci când oferta de bani depășește cantitatea de bunuri și servicii disponibilă pe piață.

În timpul inflației, banii nu mai au aceeași valoare. Așa cum spuneam mai sus, dacă înainte reușeai să cumperi cu 100 de lei tot ceea ce ai nevoie, acum este posibil să fie necesar să completezi această sumă dacă vrei să iei toate produsele de pe listă. Atunci când fenomenul de inflație se produce este indicat să avem câteva rezerve financiare pentru a putea depăși anumite situații mai dificile din acest punct de vedere.

Rata inflației este acel procent cu care prețurile au crescut sau scăzut într-un interval anume de timp. Acest indice se calculează lună de lun sau de la un la altul pentru a se vedea evoluția creșterii prețurilor și cât de repede a avut loc această schimbare într-o anumită perioadă de timp.

Factorii declanșatori de inflație sunt foarte mulți, însă doi dintre ei sunt cei mai importanți și trebuie să fie menționați:

  • Cererea în exces a anumitor bunuri de consum
  • Creșterea costului anumitor produse

Dacă în anul 2020 prețul unui litru de carburant era sub 5 lei, în anul 2021 acesta a ajuns să depășească 7 lei (cu 40% mai mult), iar în anul 2022 plătim în jur de 8,70 pe litru sau chiar mai mult.

Tipuri de inflație

Există mai multe tipuri de inflație, în funcție de evoluția prețurilor.

  • Inflația lentă – prețurile bunurilor cresc cu 3% sau mai puțin pe an. Astfel, consumatorii trebuie să se aștepte la creșteri treptate. Acest fenomen duce la stimularea cererii. Consumatorii vor vrea să cumpere cât mai mult pentru a evita prețurile mai mari pe viitor.
  • Inflația moderată – creșteri ale prețurilor între 3% și 10% anual. Creșterea inflației afectează economia într-un ritm alert. Consumatorii au tendința să cumpere cât mai mult pentru a evita scumpirea bunurilor pe care le vizează.
  • Inflația galopantă – atunci când inflația ajunge să depășească nivelul de 10%, se produce un haos în economie. Valoarea banului scade, iar veniturile întreprinderilor și angajaților nu pot ține pasul cu majorarea costurilor și cu creșterea accelerată a prețurilor. De aceea, acest tip de inflație trebuie evitată pe cât de mult posibil.
  • Stagflația – este un tip de inflație destul de rar întâlnit, care se caracterizează prin stagnarea economiei, chiar dacă prețurile cresc.

Cum se calculează inflația?

Inflația se calculează în funcție de bunurile și serviciile în cauză. Cei mai populari indicatori folosiți pentru măsurarea inflației sunt: Indicele Prețurilor de Consum (IPC) și Indicele Prețurilor de Producție (IPP).

Inflația – măsuri necesare pentru depășirea acestui fenomen economic

Atunci când se produce fenomenul de inflație, este necesar să ai o sursă de rentabilitate care să te ajute să depășești această perioadă dificilă. De aceea, este esențial să aveți câteva economii puse deoparte pentru a nu fi afectați atât de tare de inflație.

Depozitele bancare sunt cea mai sigură modalitate de a căuta profitabilitate și de a economisi. De asemenea, investițiile imobiliare sunt cea mai sigură formă de investiție. Este un mijloc sigur de a vă proteja de inflație. Alte modalități de a vă proteja în fața inflației sunt: investiții pe piața financiară sau investiții în aur. Pe timp de criză poți să investești în diverse lucruri, ca cele menționate anterior, pentru a face față dezechilibrelor economice care pot avea loc în orice moment.

Dacă vrei să investești pe timp de criză, însă nu dispui de suma necesară, Claret Credit te ajută cu un credit pentru finanțare proiecte imobiliare, perfect pentru cumpărarea unei proprietăți. De asemenea, IFN-ul Claret Credit îți oferă o perioadă de finanțare de până la 5 ani și ai parte de consultanță financiară gratuită.

Întrebări frecvente

1. Cum se calculează inflația?

Inflația se calculează în funcție de bunurile și serviciile în cauză. Cei mai populari indicatori folosiți pentru măsurarea inflației sunt: Indicele Prețurilor de Consum (IPC) și Indicele Prețurilor de Producție (IPP).

2. În cât timp pot beneficia de un credit imobiliar?

Analizăm cererea ta imediat ce ajunge la noi și primești ofertă de finanțare în cel mai scurt timp.

3. Cum să depășești inflația?

Atunci când se produce fenomenul de inflație este indicat să iei măsuri de economisire pentru a depăși această situație critică. Taie din cheltuieli și încearcă să pui mereu ceva deoparte din venitul lunar.

Solicită un credit

    Datele tale de contact:

    Mesaj


    Sunt de acord cu prelucrarea datelor în scop publicitar/ de marketing

    Postări asemănătoare

    Leave A Comment